Λογιστική Ομίλων και Χρηματοοικονομικών Προϊόντων

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

  1. Ποια είναι τα ΔΛΠ που αφορούν τις ενοποιήσεις των οικονομικών καταστάσεων.
  2. Η λογιστική αντιμετώπιση των αγορών.
  3. Ανάλυση υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων.
  4. Προσδιορισμός της πραγματικής αξίας.
  5. Υπολογισμός της υπεραξίας.
  6. Υπολογισμός των Δικαιωμάτων Μειοψηφίας.
  7. Ολική και Αναλογική Μέθοδος Ενοποίησης.
  8. Μέθοδος Καθαρής Θέσης.
  9. Τακτοποίηση ενδοεταιρικών συναλλαγών.
  10. Εισαγωγή στα Πρότυπα 32, 39 και ΔΠΧΑ 7.
  11. Παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  12. Αποτίμηση παραγώγων.
  13. Λογιστική τακτοποίηση σύμφωνα με ΔΠΧΑ.

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες και στις εφαρμογές των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς στις Ενοποιήσεις Οικονομικών Καταστάσεων και στη δημιουργία Ομίλων.

Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και ειδικότερα στην ομάδα των προτύπων που αφορούν στους ομίλους και στις κοινοπραξίες επιχειρηματικών σχημάτων, την εφαρμογή τους στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων μέσω τον υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων των συναλλαγών τους και τη συμμετοχή κοινών προσώπων στα Δ.Σ και τη διάκρισή τους όσον αφορά τα εφαρμοζόμενα λογιστικά πρότυπα όπως αυτά προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες σε προτεινόμενες μεθοδολογίες εφαρμογής λογιστικών πολιτικών και την ερμηνεία των διαφορετικών αποτελεσμάτων όπως αυτά προκύπτουν από την αλλαγή των πολιτικών, έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει μία συνολική αντίληψη των διαδικασιών και μεθοδολογιών που ακολουθούνται κατά τη σύσταση ομίλων και σχημάτων κοινοπραξιών. Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εξετάζεται το οικονομικό αποτέλεσμα ενός ομίλου ή κοινοπραξίας το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των βασικών και εναλλακτικών μεθόδων όπως αυτές προτείνονται από τα αντίστοιχα λογιστικά πρότυπα. Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση και η ικανότητα από τους φοιτητές να καταρτίζουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Επιπλέον να αποτιμούν τις θέσεις των επιχειρήσεων επί των χρηματοοικονομικών εργαλείων και να τα τακτοποιούν λογιστικά σύμφωνα με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των Ομίλων, των Κοινοπραξιών και των Χρηματοοικονομικών Εργαλείων, όπως αυτά προβλέπονται από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, την σύνδεση τους με γενικότερους οικονομικούς και επιχειρησιακούς στόχους και τις αρχές του οικονομικού κύκλου των επιχειρήσεων.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της λογιστικής διαχείρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων και λειτουργιών των επιχειρηματικών συνασπισμών και πως αυτά χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την επιτυχή οικονομική αποτύπωση των αποτελεσμάτων.
  • Είναι σε θέση διακρίνει τους βασικούς ρόλους των προτεινόμενων μεθόδων, βασικών και εναλλακτικών, σε πραγματικό περιβάλλον ή σε μία μελέτη περίπτωσης και να εκτιμήσει το ρόλο των ενδιαφερομένων μερών στην αντιμετώπιση θετικών ή αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες των λογιστικών αρχών για να προσδιορίσει βασικά στοιχεία του οικονομικού αποτελέσματος και περιπτώσεις χειραγώγησης των αποτελεσμάτων, ειδικότερα κατά την ύπαρξη ενδοομιλικών συναλλαγών.
  • Αναλύει και υπολογίζει τα βασικά στοιχεία διαφορετικότητας των λογιστικών μοντέλων (Αγγλοσαξονικού – Γαλλογερμανικού).
  • Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του στην εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων στο να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν σε μια μελέτη περίπτωσης τον τρόπο ενοποίησης των οικονομικών καταστάσεων και την αποτίμηση τους ο οποίος εξαρτάται από τη χρήση διαφορετικών λογιστικών πολιτικών, οι οποίες αφορούν τόσο στα ελληνικά όσο και στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
  • Αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, σε θέματα λογιστικής διαχείρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών συνασπισμών και ομίλων για περαιτέρω σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Γενικές Ικανότητες

  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Στην αίθουσα, πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Τ.Π.Ε στη Διδασκαλία και στην Επικοινωνία με τους φοιτητές.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις26
Ασκήσεις –Πράξεις που εστιάζουν στην εφαρμογή μεθοδολογιών και ανάλυση μελετών περίπτωσης13
Συγγραφή Εργασίας20
Αυτοτελής Μελέτη89
Σύνολο148

Αξιολόγηση Φοιτητών

Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις κρίσεως.
  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης.
  • Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας.
  • Ερωτήσεις Σ-Λ και πολλαπλής επιλογής.
  • Ασκήσεις εφαρμογής.

Σε κάθε ερώτηση προσδιορίζονται το ειδικό βάρος και τα μόρια που αναλογούν.
Εργασία 40% του βαθμού.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Αθιανός Σ., ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, Εκδ. ΧΑΡΙΣ ΜΕΠΕ 2015.
  2. Βλάχος Χ., Λουκάς Λ., Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα 2009, Εκδ. Παπαζήση – Globaltrainin, τόμος Β, 2008.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Journal of Accounting Review.
  2. American Journal of Applied Sciences.