Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με τη Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας αυτή δεσμεύεται για την εφαρμογή πολιτικής ποιότητας, που θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών, θα προωθεί τον σκοπό και το αντικείμενό του, θα υλοποιεί τους στρατηγικούς του στόχους και θα καθορίζει τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής τους, θα εφαρμόζει τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες ποιότητας, με τελικό σκοπό τη διαρκή βελτίωσή του.
Σκοπός του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών είναι η συμβολή στην προαγωγή των Οικονομικών Επιστημών και η κατάρτιση οικονομολόγων υψηλού επιπέδου. Βασικό στόχο του Τμήματος αποτελεί η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των φοιτητών του, η προετοιμασία τους για σωστή ανάλυση σύνθετων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης και εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων οικονομικής πολιτικής.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, για την εκπλήρωση της αποστολής του, οργανώνεται και λειτουργεί με κανόνες και πρακτικές που διασφαλίζουν την τήρηση και προάσπιση ιδίως των αρχών:
- Της ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία.
- Της ερευνητικής και επιστημονικής δεοντολογίας.
- Της ποιότητας της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών του.
- Της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στη διαχείριση του προσωπικού, των πόρων και των υποδομών του.
- Της διαφάνειας του συνόλου των δραστηριοτήτων του.
- Της αμεροληψίας κατά την άσκηση του έργου του και τη λήψη αποφάσεων.
- Της αξιοκρατίας στην επιλογή και εξέλιξη του προσωπικού του.
- Της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των φύλων και του σεβασμού κάθε διαφορετικότητας.
Ειδικότερα, για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών δεσμεύεται (απόφαση Συνέλευσης 8/16-10-2019) να εφαρμόσει διαδικασίες ποιότητας που θα αποδεικνύουν τα ακόλουθα:
α) Την καταλληλότητα της Δομής και της Οργάνωσης του Προγράμματος Σπουδών
Το Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από το σύνολο του Προγράμματος Σπουδών, καθώς και από κάθε επί μέρους μάθημα ή πρακτική και εργαστηριακή άσκηση που περιλαμβάνεται σε αυτό, τις πιστωτικές μονάδες, καθώς και το επίπεδο των αποκτώμενων προσόντων σε αντιστοίχησή του με εκείνα των εκάστοτε ισχυόντων Πλαισίων Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Κεντρική επιδίωξη του περιεχόμενου των σπουδών είναι να παρέχει στους Φοιτητές τόσο θεωρητικές όσο και εφαρμοσμένες γνώσεις για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στις απαιτήσεις του οικονομολογικού επαγγέλματος, αλλά και να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την πρόσβασή τους σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται
«Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών» και διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις στα πεδία της Οικονομίας και ειδικά σε θέματα Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Οικονομικής των Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Οικονομετρικής, Στατιστικής Ανάλυσης και Πληροφορικής, καθώς και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
β) Την επιδίωξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Οικονομικής Επιστήμης στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και τις εφαρμογές της στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αποστολής του το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών προωθεί την επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα στα πεδία του γνωστικού του αντικειμένου, αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς.
Ειδικότερα οι πτυχιούχοι του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών θα έχουν αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, οι οποίες εξειδικεύονται ανά μάθημα στα περιγράμματα μαθημάτων.
Γνώσεις
- Διαθέτουν ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σώμα γνώσεων στην οικονομική επιστήμη και κατανοούν τις έννοιες, μεθόδους και πρακτικές ενός θεωρητικού επιστημονικού, τεχνολογικού πεδίου γνώσεων που εμπεριέχει στοιχεία από τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία του οικονομολογικού επαγγέλματος, ώστε να εμβαθύνουν, να διευρύνουν και να προσαυξάνουν τις προγενέστερες γνώσεις τους.
- Διαθέτουν αντίληψη της εξελικτικής δυναμικής του επιστημονικού γνωστικού πεδίου των οικονομικών επιστημών και των εφαρμογών τους.
- Κατέχουν αναλυτική και προηγμένη γνώση του αντικειμένου της οικονομικής επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής κατανόησης των θεωριών, βασικών εννοιών, αρχών και μεθοδολογιών του επιστημονικού ή εφαρμοσμένου γνωστικού πεδίου.
Δεξιότητες
- Αναλύουν και προσαρμόζουν τις αποκτηθείσες γνώσεις τους, ώστε να τις εφαρμόζουν σε ποικίλα θέματα του επιστημονικού πεδίου της οικονομικής επιστήμης ή και του επαγγελματικού πεδίου του οικονομολογικού επαγγέλματος, καθώς και για να αποκτήσουν νέα γνώση.
- Εφαρμόζουν ορθά τα κατάλληλα εργαλεία και τις κατάλληλες τεχνικές ανάλυσης στη διερεύνηση των βασικών θεμάτων του επιστημονικού πεδίου της οικονομικής επιστήμης.
- Επιλύουν σύνθετα ή νέα προβλήματα του επιστημονικού πεδίου των οικονομικών επιστημών, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες, καθώς και δημιουργικές ή καινοτόμες λύσεις και προσεγγίσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τις λύσεις και τις απόψεις τους με τρόπο μεθοδικό και επιστημονικό.
- Χρησιμοποιώντας επιστημονικές πηγές ή και πηγές εξειδικευμένες σε θεωρητικά, τεχνικά και σχετικά επαγγελματικά θέματα, συγκεντρώνουν, αναλύουν και επιλέγουν με τρόπο κριτικό και υπεύθυνο τις ιδέες και τις πληροφορίες για τα στοιχεία εκείνα τα οποία τους αφορούν.
- Αναπτύσσουν ζητήματα, κυρίως στο πλαίσιο του γνωστικού και του επαγγελματικού τους πεδίου, βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και διαμορφώνουν έγκυρες κρίσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις κατά περίπτωση συναφείς κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος.
- Επικοινωνούν με εξειδικευμένες και μη ομάδες και κοινό, ώστε να μεταφέρουν προφορικά, γραπτά και με άλλα μέσα, πληροφορίες, ιδέες, προβλήματα και λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα της οικονομικής επιστήμης.
Ικανότητες
- Σχεδιάζουν, διαχειρίζονται και υλοποιούν ερευνητικές εργασίες με επίβλεψη στο πλαίσιο του επιστημονικού πεδίου των οικονομικών επιστημών, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
- Μεταφέρουν τις γνώσεις και τις ικανότητες που απέκτησαν σε επαγγελματικό ή επιχειρηματικό πλαίσιο και τις εφαρμόζουν με αυτονομία και με τρόπο που δείχνει επαγγελματισμό και κοινωνική υπευθυνότητα, έτσι ώστε να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται σύνθετες τεχνικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες ή εργασίες.
- Λαμβάνουν αποφάσεις, τις αξιολογούν και αναλαμβάνουν την ευθύνη τους σε σύνθετα επαγγελματικά και επιχειρηματικά πλαίσια, τα οποία μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
- Είναι σε θέση να αναλάβουν, εντός καθορισμένων πλαισίων, την ευθύνη της ανάπτυξης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ατόμων και ομάδων.
Τα ειδικότερα μαθησιακά αποτελέσματα ανά μάθημα αναφέρονται στα περιγράμματα των μαθημάτων.
γ) Την προώθηση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Διδακτικού Έργου
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών υιοθετεί την Φοιτητοκεντρική μάθηση και διδασκαλία, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των κινήτρων των Φοιτητών, στην αυτοαξιολόγηση και στην ενεργή συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
Εφαρμόζει τη Φοιτητοκεντρική μάθηση και διδασκαλία με σεβασμό στη διαφορετικότητα των Φοιτητών και φροντίδα για τις ποικίλες ανάγκες τους, υιοθετώντας ευέλικτες μαθησιακές κατευθύνσεις. Ειδικότερα:
- Μελετά και χρησιμοποιεί διαφορετικούς τρόπους παράδοσης, ανάλογα με την περίπτωση.
- Χρησιμοποιεί ποικιλία παιδαγωγικών μεθόδων με ευέλικτο τρόπο, αξιολογεί τακτικά τους τρόπους παράδοσης και εφαρμογής παιδαγωγικών μεθόδων και επεμβαίνει ρυθμιστικά για τη βελτίωσή τους.
- Αξιολογεί τακτικά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού έργου, όπως τεκμηριώνεται ιδίως από την αξιολόγησή του από τους Φοιτητές.
- Ενισχύει την αίσθηση αυτονομίας του Φοιτητή, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει την επαρκή καθοδήγηση και την υποστήριξή του από τον Καθηγητή.
- Προωθεί τον αμοιβαίο σεβασμό στη σχέση Φοιτητή – Καθηγητή. Επιπλέον:
- Oι Καθηγητές είναι γνώστες του υπάρχοντος συστήματος και μεθόδων εξετάσεων και υποστηρίζονται για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους σε αυτό τον τομέα.
- Τα κριτήρια και η μέθοδος αξιολόγησης δημοσιεύονται εκ των προτέρων.
- Η αξιολόγηση των Φοιτητών αποτυπώνει τον βαθμό επίτευξης των αναμενόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Στους Φοιτητές παρέχονται πληροφορίες, οι οποίες συνοδεύονται από συμβουλές σχετικά με τη μαθησιακή διαδικασία.
- Ο κανονισμός για την αξιολόγηση Φοιτητών αφήνει συγκεκριμένα περιθώρια επιείκειας.
- Η αξιολόγηση των Φοιτητών έχει συνοχή, εφαρμόζεται δίκαια σε όλους τους Φοιτητές και διεξάγεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν ορισθεί στον Κανονισμό του Προγράμματος Σπουδών.
- Ισχύει σχετική επίσημη διαδικασία για Φοιτητικές ενστάσεις.
- Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών υποστηρίζει και ενθαρρύνει τους Φοιτητές για καλές επιδόσεις στις εξετάσεις, ο βαθμός των οποίων μαζί με τον βαθμό του Πτυχίου, συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες ποιότητας του διδακτικού έργου του Τμήματος.
- Καθιερώνει «Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στις Σπουδές», το οποίο απονέμεται στον Φοιτητή ή στη Φοιτήτρια με τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου κάθε ακαδημαϊκού έτους (ορκωμοσίες χειμερινή και εαρινή) και συνοδεύεται με Υποτροφία δωρεάν παρακολούθησης ενός από τα προσφερόμενα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, ως επιπλέον φοιτητής ή φοιτήτρια στο πλήθος φοιτητών του τμήματος του ΠΜΣ, εφόσον δεν έχει άλλη υποτροφία από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για τις μεταπτυχιακές του/της σπουδές. Ο/Η υπότροφος δεν πρέπει να είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή υπάλληλος σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή να συμμετέχει σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα ή ευρωπαϊκά προγράμματα που χειρίζεται ο ΕΛΚΕ/Δι.Πα.Ε. ή ο ΕΛΚΕ άλλου Πανεπιστημίου ή προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος ή άλλου Πανεπιστημίου.
- Καθιερώνει «Έπαινο Εξαιρετικής Επίδοσης στις Σπουδές», για κάθε έτος σπουδών που απονέμεται σε έναν Φοιτητή ή μία Φοιτήτρια, πλήρους φοίτησης, ανά έτος σπουδών κανονικής φοίτησης με την υψηλότερη βαθμολογία σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα του προηγούμενού ακαδημαϊκού έτους.
δ) Την καταλληλότητα των προσόντων του Διδακτικού Προσωπικού
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών έχει την πρωταρχική ευθύνη για το επίπεδο του διδακτικού του προσωπικού και παρέχει το υποστηρικτικό εκείνο περιβάλλον που θα του επιτρέψει να αναπτύσσει ικανοποιητικά την επιστημονική του δραστηριότητα.
Ειδικότερα, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών:
- Οργανώνει και ακολουθεί σαφείς, διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα, καθώς και παρέχει συνθήκες απασχόλησης με σεβασμό στη σημασία της διδασκαλίας και έρευνας.
- Προσφέρει ευκαιρίες και προωθεί την επαγγελματική εξέλιξη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού.
- Ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, έτσι ώστε να ενισχύεται η σύνδεση εκπαίδευσης – έρευνας.
- Ενθαρρύνει την καινοτομία στις διδακτικές μεθόδους και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
- Ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ποσότητας και ποιότητας του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ.
- Εφαρμόζει διαδικασίες Διασφάλισης της Ποιότητας του διδακτικού προσωπικού και του λοιπού προσωπικού.
- Καθιερώνει «Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στη Διδασκαλία», που απονέμεται στους Καθηγητές μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι λαμβάνουν τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης από τους προπτυχιακούς Φοιτητές, συγκριτικά με τον μέσο όρο αξιολόγησης των διδασκόντων του Τμήματος, με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης των μαθημάτων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους.
ε) Την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών επιδιώκει και μεριμνά για την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, μέσω:
- Διαρκούς αξιολόγησης του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της έρευνας.
- Ενίσχυσης της συνεργασίας με τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και προώθησης ερευνητικών προγραμμάτων με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής, περιφερειακής και γενικότερης ανάπτυξης.
- Αξιοποίησης των εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και ενθάρρυνσης και υποστήριξης των μελών ΔΕΠ για τη συμμετοχή σε αυτά.
- Ενθάρρυνσης της συμμετοχής των μελών ΔΕΠ σε προγράμματα κινητικότητας.
- Συμμετοχής σε ερευνητικά δίκτυα.
- Υποστήριξης των δραστηριοτήτων μεταφοράς τεχνολογίας, διάχυσης γνώσης προς άλλους δημόσιους ερευνητικούς φορείς και στην κοινωνία γενικότερα.
- Εξασφάλισης και ενίσχυσης του αναγκαίου ερευνητικού, εργαστηριακού και λοιπού εξοπλισμού.
- Θεσμοθέτησης ερευνητικών δομών, των δομών αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και της πιστοποίησης ερευνητικών εργαστηρίων.
- Συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα με εσωτερική χρηματοδότηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Έρευνας του ΔΙΠΑΕ.
- Οργάνωσης και συμμετοχής σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
στ) Τους τρόπους σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα
Η σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του ερευνητικού έργου των διδασκόντων και της διάχυσης των αποτελεσμάτων του στους Φοιτητές, μέσω της διδακτικής διαδικασίας. Όπως προκύπτει από τα Ατομικά Δελτία των Διδασκόντων, το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού έργου τους σχετίζεται κυρίως με το επιστημονικό αντικείμενο, στο οποίο εξειδικεύονται, επόμενα ο βαθμός σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα είναι ικανοποιητικός, πρωτίστως από τα μέλη Δ.Ε.Π. και λιγότερο από το συνεργαζόμενο προσωπικό.
Στα πλαίσια του μαθήματος «Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών», αλλά και κατά την εκπόνηση εργασιών στα μαθήματα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ο βαθμός των οποίων συμμετέχει στον τελικό βαθμό του μαθήματος, οι Φοιτητές εκπαιδεύονται στην αναζήτηση και χρήση βιβλιογραφίας, αλλά και γενικότερη στην ερευνητική διαδικασία.
Επίσης, μέσω της συμμετοχής και Φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα, και εφόσον αυτό προβλέπεται από τη σχετική προκήρυξη.
Ενθαρρύνεται και διευκολύνεται η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά και στη Βιβλιοθήκη του ΔΙΠΑΕ στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών.
Υποστηρίζει τα μέλη ΔΕΠ για την ίδρυση πιστοποιημένων-ερευνητικών εργαστηρίων.
ζ) Το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
Οι προοπτικές βιωσιμότητας του προγράμματος σπουδών, ως προς τις τάσεις ζήτησης από υποψηφίους, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, είναι θετικές. Αυτό προκύπτει από σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι ακόμη και στην περίοδο της κρίσης τα οικονομολογικά επαγγέλματα έχουν ζήτηση.
Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, οι ειδικότητες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναμένονται να έχουν αυξανόμενη απασχολησιμότητα στην επόμενη δεκαετία στην ελληνική αγορά εργασίας, μεταξύ των άλλων είναι και οι Χρηματοοικονομικοί Αναλυτές, Marketeers, Οικονομολόγοι, Ορκωτοί Λογιστές κ.λπ.
η) Την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών διαθέτει τους αναγκαίους πόρους και μέσα για την υποστήριξη της μάθησης και της εν γένει ακαδημαϊκής δραστηριότητας, προκειμένου να προσφέρει στους Φοιτητές το βέλτιστο δυνατό επίπεδο σπουδών. Τα μέσα αυτά είναι υποδομές: βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, εκπαιδευτικός και επιστημονικός εξοπλισμός, υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υποστηρικτικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας.
Το Τμήμα μεριμνά σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΔΙΠΑΕ για την ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων υποδομών και υπηρεσιών και διασφαλίζει την ενημέρωση των Φοιτητών για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.
θ) Τη διενέργεια της ετήσιας ανασκόπησης και εσωτερικής επιθεώρησης του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΠΠΣ, καθώς και τη συνεργασία της ΟΜΕΑ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με τη ΜΟΔΙΠ του ΔΙΠΑΕ.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών εξετάζεται και αναθεωρείται τακτικά με τη συμμετοχή των Φοιτητών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Γίνεται ανάλυση των πληροφοριών που συλλέγονται και ακολουθεί η προσαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Τέλος, γίνεται η δημοσίευση των χαρακτηριστικών του αναθεωρημένου προγράμματος σπουδών.
Στη διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνονται η αξιολόγηση: του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με την έρευνα στο κάθε γνωστικό αντικείμενο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο σύγχρονος χαρακτήρας του προγράμματος, των μεταβαλλόμενων αναγκών της κοινωνίας, του όγκου εργασίας, πορείας και ολοκλήρωσης των φοιτητικών σπουδών, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αξιολόγησης των Φοιτητών, των φοιτητικών προσδοκιών και αναγκών, καθώς και της ικανοποίησής τους από το πρόγραμμα σπουδών τους, του μαθησιακού περιβάλλοντος, των υποστηρικτικών παροχών και της καταλληλότητάς τους.
Η τακτική παρακολούθηση, ο έλεγχος και η αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών στοχεύει στη διατήρηση του επιπέδου των εκπαιδευτικών παροχών και στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος για τους Φοιτητές.
Η προαναφερόμενη διαδικασία γίνεται με τη συνεργασία της ΟΜΕΑ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με τη ΜΟΔΙΠ του ΔΙΠΑΕ και με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος της ΜΟΔΙΠ: Απογραφικά Δελτία Μαθήματος/Διδάσκοντος, Ατομικά Απογραφικά Δελτία Διδασκόντων, Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Διδασκόντων.
ι) Σχέσεις με Κοινωνικούς, Παραγωγικούς, Πολιτιστικούς (ΚΠΠ) Φορείς
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αναπτύσσει συνεργασίες κυρίως με Κοινωνικούς, Παραγωγικούς, Πολιτιστικούς της περιοχής. Επιδιώκει και υποστηρίζει την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με ΚΠΠ φορείς, προσβλέποντας στην ενίσχυση κοινών δραστηριοτήτων σε ερευνητικά προγράμματα, τοπικές πρωτοβουλίες οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και απασχόλησης, σύμφωνα και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ατζέντα ΟΗΕ 2030.
Η σύνδεση των ΚΠΠ φορέων με την εκπαιδευτική διαδικασία υλοποιείται με εκπαιδευτικές επισκέψεις, οργάνωση εκδηλώσεων και διενέργεια μελετών περίπτωσης επιχειρήσεων/φορέων εκ μέρους των Φοιτητών στα πλαίσια των εργασιών τους.
Το Τμήμα συμβάλλει στην τοπική, περιφερειακή και γενική ανάπτυξη της χώρας με την αποφοίτηση και ένταξη στην αγορά εργασίας των πτυχιούχων του ανά έτος και τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ σε επιστημονικές ομάδες εκπόνησης μελετών και προγραμμάτων.
ια) Τρόποι επικοινώνησης της Πολιτικής Ποιότητας
- Τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και οι λοιποί διδάσκοντες, ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της ΜΟΔΙΠ για να υποβάλουν το ατομικό απογραφικό δελτίο και τα δελτία μαθημάτων.
- Οι Φοιτητές ενημερώνονται για την αξιολόγηση των διδασκόντων από μέλη του ΕΤΕΠ, προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης.
- Εκπρόσωπος των φοιτητών συμμετέχει στην ΟΜΕΑ του Τμήματος, καθώς και στη Συνέλευση, όπου συζητούνται οι σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης.
- Το Πρόγραμμα Σπουδών, τα Περιγράμματα Μαθημάτων, ο Οδηγός Σποδών και όλες οι σχετικές με τη διδασκαλία και τις εξετάσεις ενημερώσεις και διαδικασίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
- Όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης υλοποιούνται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της ΜΟΔΙΠ του ΔΙΠΑΕ.
- Οι Εκθέσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης, επίσης, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
- Το Μητρώο Εσωτερικών και Εξωτερικών Αξιολογητών του Τμήματος είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΙΠΑΕ.
- Όλες οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ διενεργούνται με πλήρη διαφάνεια, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΠΕΛΛΑ.