1. Στρατηγική Έρευνας
Το ευρύτερο αντικείμενο της νέας γνώσης, μέσω της έρευνας, συνίσταται σε θέματα Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Οικονομικής των Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Οικονομετρικής, Στατιστικής Ανάλυσης και Πληροφορικής. Η Στρατηγική Έρευνας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (απόφαση Συνέλευσης 8/16-10-2019) αναπτύσσεται με βάση τις ακόλουθες προτεραιότητες:
– Υποστήριξη και ανάπτυξη της Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας.
– Διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για την ανάδειξη νέων ερευνητών γενικά και ειδικά μέσω Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, με την ανάπτυξη της έρευνας στις συναφείς επιστημονικές περιοχές των προγραμμάτων.
– Προώθηση της συνεργασίας με άλλα Τμήματα των ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.
– Ενίσχυση της διεθνοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας, με την αποτελεσματική κινητικότητα του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, των Φοιτητών και των αποφοίτων του.
– Διαρκής αξιολόγηση του ερευνητικού έργου του Τμήματος, με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της έρευνας.
– Ενίσχυση της συνεργασίας με τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων, με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής, περιφερειακής και γενικότερης ανάπτυξης.
– Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας, με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών επιδιώκει και μεριμνά για την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, μέσω:
– Διαρκούς αξιολόγησης του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας της έρευνας.
– Ενίσχυσης της συνεργασίας με τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και προώθησης ερευνητικών προγραμμάτων με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής, περιφερειακής και γενικότερης ανάπτυξης.
– Αξιοποίησης των εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και ενθάρρυνσης και υποστήριξης των μελών ΔΕΠ για τη συμμετοχή σε αυτά.
– Ενθάρρυνσης της συμμετοχής των μελών ΔΕΠ σε προγράμματα κινητικότητας.
– Συμμετοχής σε ερευνητικά δίκτυα.
– Υποστήριξης των δραστηριοτήτων μεταφοράς τεχνολογίας, διάχυσης γνώσης προς άλλους δημόσιους ερευνητικούς φορείς και στην κοινωνία γενικότερα.
– Εξασφάλισης και ενίσχυσης του αναγκαίου ερευνητικού, εργαστηριακού και λοιπού εξοπλισμού.
– Θεσμοθέτησης ερευνητικών δομών, των δομών αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και της πιστοποίησης ερευνητικών εργαστηρίων.
– Συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα με εσωτερική χρηματοδότηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Έρευνας του ΔΙΠΑΕ.
– Οργάνωσης και συμμετοχής σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Τα μέσα που αξιοποιεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών για την υλοποίηση των ερευνητικών στρατηγικών του στόχων είναι:
– Η Επιτροπή Εκπαίδευσης και Έρευνας, για τον σχεδιασμό και διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων.
-Η αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.
-Η συμμετοχή σε ερευνητικά δίκτυα.
-Η υποστήριξη των δραστηριοτήτων μεταφοράς τεχνολογίας, διάχυσης γνώσης προς άλλους δημόσιους ερευνητικούς φορείς και στην κοινωνία γενικότερα.
-Η εξασφάλιση και ενίσχυση του αναγκαίου ερευνητικού, εργαστηριακού και λοιπού εξοπλισμού.
-Η συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Οι Επιστημονικές Περιοχές της Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας εστιάζονται σε ερευνητικούς τομείς αιχμής, στις οικονομικές επιστήμες, στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, της εφαρμοσμένης πληροφορικής και των τεχνολογιών. Οι επιστημονικές περιοχές έρευνας εξειδικεύονται, σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο και την επιστημονική εξειδίκευση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.
2. Κανόνες δεοντολογίας για την Έρευνα
– Οι κανόνες δεοντολογίας για την έρευνα εφαρμόζονται σε όλες τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες που διεξάγονται υπό την ευθύνη ή με συμμετοχή του Επιστημονικού Προσωπικού του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, στους χώρους του ή εκτός αυτών, με ή χωρίς χρηματοδότηση.
– Η έρευνα πρέπει να διεξάγεται με σεβασμό στην επιστημονική αλήθεια, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στη ζωή, στην φύση και στο περιβάλλον, στη βιολογική και πνευματική ακεραιότητα του ανθρώπου, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην πνευματική ιδιοκτησία και στα προσωπικά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της έρευνας πρέπει να αποφεύγεται κάθε δυσμενής διάκριση πολιτών κατά την εθνότητα, την φυλή, την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα, το φύλο, την θρησκεία, την ιδιωτική ζωή, τη σωματική ικανότητα, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
– Οι ερευνητές δεσμεύονται για την τήρηση των γενικών αρχών που αφορούν στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ισότητας, της προστασίας της δημόσιας υγείας, της προστασίας του παιδιού και των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, καθώς και για την προστασία της βιοποικιλότητας. Έχουν υποχρέωση αμοιβαίου σεβασμού, εχεμύθειας και δικαίωμα ίσης μεταχείρισης. Στους νεώτερους ερευνητές οφείλεται σεβασμός της προσωπικότητάς τους και δίκαιη αξιολόγηση των ικανοτήτων τους, από τους παλαιότερους. Οι νεώτεροι ερευνητές υποχρεούνται να αποδίδουν σεβασμό και αναγνώριση στην εμπειρία των παλαιότερων. Οι παλαιότεροι ερευνητές οφείλουν να μυούν τους νεώτερους στην επιστημονική σκέψη, τη μεθοδολογία και το ερευνητικό ήθος, προσβλέποντας αποκλειστικά και μόνον στην πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας.
– Οι ερευνητές οφείλουν να τηρούν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας την επαγγελματική δεοντολογία του επαγγελματικού κλάδου στον οποίο ανήκουν. Παράλληλα, απολαμβάνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της 4 έρευνας. Όμως, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να την προασπίζουν από οποιεσδήποτε εξωτερικές πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες πιέσεις και παρεμβάσεις.
– Κατά την ανάληψη, τη διεξαγωγή και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι ερευνητές οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι:
α) έχουν ληφθεί οι απαραίτητες και απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας από τους αρμόδιους κάθε φορά φορείς,
β) δεν υφίσταται ή δεν πρόκειται να προκύψει κατά τη διεξαγωγή της έρευνας οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, η οποία θα απαγόρευε ή θα δυσχέραινε τη διεξαγωγή της έρευνας κατά τρόπο αντικειμενικό και επιστημονικά αδιάβλητο,
γ) τηρούνται τυχόν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο συγκεκριμένο είδος έρευνας, όπως π.χ. για την περίπτωση των κοινωνικών ερευνών που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για την περίπτωση πειραμάτων στα οποία χρησιμοποιούνται ζώα, για την περίπτωση διαχείρισης επικίνδυνων ουσιών και αποβλήτων κ.λπ.,
δ) δεν παραβιάζονται σε καμία περίπτωση διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας που αναφέρεται και αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων και
ε) δεν παραβιάζεται επίσης σε καμία περίπτωση η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
– Οι ερευνητές δεν πρέπει να επαναλαμβάνουν προηγούμενες έρευνες άλλων, παρά μόνο αν δικαιολογείται επιστημονικά η επανάληψη. Η λογοκλοπή και η ιδιοποίηση ξένων επιτευγμάτων απαγορεύονται ρητά. Οφείλουν επίσης, να ενεργούν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιταγές της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εφευρέσεων που είναι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
– Οι ερευνητές υποχρεούνται να δημοσιοποιούν την πηγή ή τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους. Δεν επιτρέπεται στη σύναψη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού έργου να συμπεριλαμβάνονται όροι, οι οποίοι θέτουν σαφώς σε κίνδυνο την ελευθερία τους κατά τον σχεδιασμό, τη διεξαγωγή ή τη δημοσίευση της έρευνάς τους.
– Οι Υπεύθυνοι συλλογικής έρευνας δεν πρέπει να οικειοποιούνται ερευνητικά πορίσματα για δική τους ατομική προβολή ή να εμφανίζουν πορίσματα της έρευνας ως ατομική τους εργασία. Στη συλλογική έρευνα, ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος οφείλει να μεριμνά για την τήρηση των αρχών και της δεοντολογίας απ’ όλα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Ο σεβασμός της ατομικής συμβολής του κάθε ερευνητή και η τήρηση της διαφάνειας και της αμοιβαίας ενημέρωσης αποτελούν υποχρέωση όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα.
3. Διετής Προγραμματισμός Ερευνητικού Έργου Μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ 2023-2024
H Στρατηγική Έρευνας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους στόχους του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ με διετή προγραμματισμό, οι οποίοι ελέγχονται / αναπροσαρμόζονται μέσω των ατομικών απογραφικών δελτίων που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔΙΠ.